Valkuilen van no cure no pay

Het klinkt fantastisch: no cure no pay. Niets betalen als u de zaak niet wint, bijvoorbeeld bij een zakelijk conflict. Bij dit systeem schakelt u een advocaat of een andere adviseur in en u hoeft alleen te betalen als hij de zaak wint. Een mooie geste, toch? De praktijk blijkt vaak weerbarstiger.

Voor niets werken?
Wel een erkende partner hebben die voor jou de kastanjes uit het vuur haalt, maar hier geen rekening voor wil ontvangen. Meestal laten aanbieders van ‘no cure, no pay’ het rooskleuriger lijken dan het is. Als u gebruikmaakt van deze zogenaamde gratis diensten, blijkt het eindresultaat in veel gevallen simpelweg tegen te vallen. Gratis blijkt dan toch niet helemaal gratis te zijn. Er zitten te veel haken en ogen aan en u wordt hier niet volledig over ingelicht.

Krenten uit de pap
Wat u niet ziet als cliënt, is dat de aanbieder van ‘no cure no pay’ heel selectief te werk gaat. Hij doet moeite voor de zaken die hij naar alle waarschijnlijkheid kan winnen. Maar zaken die minder moeite kosten, worden met minder enthousiasme behandeld. Omdat dit juist de zaken zijn waarvoor kosten gemaakt moeten worden. Die kosten komen voor rekening van de aanbieder. Waar normaal gesproken extra inspanning kan leiden tot een acceptabele oplossing of betalingsregeling, kiezen de ‘no cure no pay’ aanbieders ervoor om de afhandeling van wat minder lucratieve zaken stop te zetten. Onder het mom van ‘we hebben alles in het werk gesteld en we betreuren het ten zeerste dat dit niet tot het
gewenste resultaat heeft geleid’, staat u met lege handen. De aanbieder heeft de krenten uit de pap gehaald en u bent geen stap verder gekomen!

Niet te mooi om waar te zijn
Wij werken transparant en inzichtelijk, ook waar het de kosten betreft. Als klant moet u van tevoren duidelijk weten welke kosten in het vervolg van een proces gemaakt zouden kunnen gaan worden en welke kosten zelfs van tevoren moeten worden gefinancierd. Als het proces gewonnen wordt, verhalen we de kosten uiteraard op de debiteur. Garanties omtrent de afloop van een proces kunnen we echter nooit geven, daarin moeten we realistisch zijn. Het is een iets minder mooi verhaal, maar wel eerlijk en transparant.

« terug naar overzicht
: Constant & Van den Heuvel
: 15 maart 2017
: no cure no pay