Het winstgevendste incassobureau van Nederland: het Ministerie van Volksgezondheid

Het winstgevendste incassobureau van Nederland blijkt het Ministerie van Volksgezondheid te zijn.
In 2009 besloot de Tweede Kamer, althans de wetgevende macht, dat mensen die 6 maanden achterstand op hun zorgverzekering hadden opgelopen, 30 procent extra moeten betalen. Nota bene alle partijen in de Tweede Kamer stemden in met het wetsvoorstel.
De wet maakt geen onderscheid, iedereen krijgt de boete. Daarnaast werkt het laksheid bij de zorgverzekeraars in de hand; na zes maanden gaat de overheid betalen, dus waarom energie steken in nu juist de voorkoming van betalingsachterstanden..?
Extra wrang is het gegeven dat de overheid onder meer met het zogenaamde Rapport Voorwerk II en Wet Incassokosten paal en perk wenst te stellen aan de berekening van hoge incassokosten, want och och de consument zou toch eens keer niet overbeschermd worden.
Als het dan de eigen portemonnee aangaat, gaan blijkbaar ineens alle principes overboord en is een boetepercentage van 30% de normaalste zaak van de wereld.
Inmiddels zijn er vele moties ingediend, is het percentage tussentijds verlaagd naar 25% maar in de basis is het een typerend voorbeeld van “met 2 maten meten” en doet men maar wat, zonder enig overzicht aangaande consequenties van handelen.


« terug naar overzicht
: Constant & Van den Heuvel
: 14 juli 2017
: winstgevendste, incassobureau van Nederland, Ministerie van Volksgezondheid